top of page

Wijkvisie Toolkit

Ga aan de slag met de toekomst van je wijk en bouw samen een inclusieve wijkvisie

Aan de slag met de toekomst van je wijk

De komende tijd komt er van alles af op de wijken, zoals de omgevingswet en de energietransitie. Hoe ga je om met die veranderingen, en hoe breng je de dromen van alle bewoners, ondernemers en instellingen samen om het beste uit je wijk te halen? Met behulp van de Wijkvisie Toolkit maak je samen stap voor stap een inclusieve wijkvisie.

De Wijkvisie Toolkit bestaat uit bewezen methoden, stappenplannen, presentaties en draaiboeken om stap voor stap een wijkvisie te maken. Deze kun je gebruiken om behoeften en wensen in de wijk te onderzoeken en zo gedeelde onderwerpen, thema’s en principes te vinden die je in je wijk wilt behouden of aanpakken. Op basis hiervan maak je een concreet toekomstbeeld en bepaal je de stappen daar naartoe.

Met de juiste mensen en genoeg tijd en energie kun je zelf een wijkvisie maken. Wil je bijvoorbeeld een gemeente of corporatie beter betrekken? Heb je ondersteuning nodig om doelgroepen te bereiken en meer uit interviews te halen? Of hulp nodig om de energie erin te houden en concretere toekomstbeelden te maken? Dan helpen we graag.

Illustratie38_0c11ea51-a783-45d6-a110-7f

Wat is een wijkvisie precies?

Een wijkvisie is een inspirerend en samenhangend toekomstbeeld van de wijk, gebaseerd op de behoeften, wensen en dromen van bewoners en gemeente. De visie is een goede basis voor keuzes over nieuwe initiatieven en projecten in een wijk, en zorgt ervoor dat je als bijvoorbeeld gemeente, wijkraad of corporatie kan aansluiten bij de wijk zoals deze ervaren wordt door bewoners. Daar wordt besluitvorming beter, simpeler en sneller door.

Copy of 2017GovJam_byAnneSunderman (141
Wanneer een wijkvisie?

Er komt de komende jaren veel af op Nederlandse wijken. Er worden bijvoorbeeld voor elke wijk plannen gemaakt om aardgas te vervangen door duurzame energie en warmte, en met een nieuwe omgevingswet kunnen bewoners makkelijker meepraten en meedoen in hun leefomgeving. Maar ook als er plannen zijn om straten, groen of woningen te vernieuwen, of als sociale programma’s worden opgetuigd, is het belangrijk om te weten wat de wijk belangrijk vindt. Wij vinden het logisch dat als een wijk verandert, de mensen die daar elke dag wonen en werken daarin een stem hebben. Elke wijk heeft baat bij een wijkvisie.

DSC00581_edited.jpg
Illustratie105_156638de-9ed7-4ec9-90ec-2

Hoe werkt de toolkit

Ben jij een betrokken bewoner en wil jij met je buren een visie maken?  Werk je bij de gemeente of corporatie en wil je een visie opstellen met een wijk?  Of ben je participatieadviseur en zoek je nieuwe vaardigheden en tools om in te zetten in je projecten? Laat dan je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van nieuwe tools. Of neem contact op, dan passen we de tools aan naar jouw vraag.
 

Open-source wijkvisie toolkit

Wij hebben al meerdere wijkvisies ontwikkeld. Wij geloven daarbij in een participatieve en creatieve aanpak waarbij we alle doelgroepen, ook de stille meerderheid, betrekken en waarbij bewoners niet alleen input leveren maar ook analyses en keuzes maken. Door een helder gestructureerde aanpak en bewezen werkvormen wordt de visie zowel concreet als constructief. Als dat nodig is dan begeleiden we het proces waarin ook andere belanghebbenden vanuit hun rol kunnen meewerken.

De beste methoden en stappenplannen uit onze vorige projecten maken wij nu beschikbaar. Op dit moment zijn wij druk bezig om deze tools zo uit te werken dat zoveel mogelijk wijken deze kunnen gebruiken: met heldere uitleg, werkvellen en draaiboeken. Precies zodat jij direct zelfstandig aan de slag kunt.

Zeewaardig facilitators 

Wij van Zeewaardig beseffen ons ook dat niet elke wijk over de juiste kennis beschikt om volledig zelfstandig een participatief proces aan te gaan om tot een wijkvisie te komen. Daarom denken wij graag met jullie mee, door bijvoorbeeld een deel van de sessies te faciliteren of het proces verder te ondersteunen. We hebben ervaren facilitators die het proces kunnen begeleiden en ontwerpers die meedenken aan ideeën voor goede en creatieve oplossingen. Benieuwd naar hoe wij eerder een wijkvisie hebben ontwikkeld? Lees meer over onze aanpak in Sparrenburg en Amsterdam Zuid-Oost op de website van Zeewaardig.

De stappen van de wijkvisie toolkit
Contact

Interesse?

Of heb je een andere vraag?

Laat je e-mailadres achter, dan sturen we een update zodra er nieuwe tools online staan. Of stuur een bericht met je vraag

Bedankt voor de inzending!

Wijkvisie Toolkit is een product van Zeewaardig Service Design

info@zeewaardig.com

bottom of page